grandview heights secondary school

a place for 21st century learning

innovating new approaches to educating children, complementing the community and the environment

Grandview Heights Secondary School (GHSS) is a new three-storey school with a capacity of up to 1,500 students, situated in South Surrey, BC’s largest school district. Although the school is relatively large, its impact on the environment will be minimal, as Station One Architects (SOA) has designed its footprint to be as controlled as possible. Key design drivers that have been incorporated in the project include 21st Century learning principles, affordability, adaptability, accessibility, and durability. Extensive landscaping on the exterior of the facility is planned, incorporating many different hard and soft features. Further, the project has been designed such that it will foster a connection with adjacent greenspace.

The features of this new school are numerous, and include non-combustible construction, a purpose-built black-box theatre, Atrium, open concept learning commons, two gymnasiums, along with maker spaces with cutting-edge fabrication technologies. The learning studios are grouped into pod-style ‘communities’, with associated labs and collaborative spaces. The project will also include a lobby, gathering hall, multi-purpose rooms, a dance studio that will open out onto a plaza, and a small playground area for the community.

Station One has overcome numerous challenges to maintain the schedule and budget. In particular, the size and the scale of the project, coupled with the intricacies of the site itself, presented some hurdles, which Station One overcame with focused planning and communication.

Through the design process, Station One worked with the school district’s personnel and design staff to innovate new approaches to learning, as well as methods of constructing and designing buildings tailored to children’s learning, while at the same time fostering a functional connection to the community.

Station One overcame numerous challenges to maintain the schedule and budget. In particular, the size and the scale of the project, coupled with the intricacies of the site itself, presented some hurdles, which Station One overcame with focused planning and communication.

client:

SD No. 36 (Surrey)

location:

Surrey

size:

13,685 m2

value:

$56 million

status:

under construction

Alvin Bartel

Project Architect

Greg Byrne

Senior Associate

Farrell Brett

Contract Administration

Andy Sidhu

Associate

Aaron Millar

Technologist

Ali Baradar

Drafting Technician

Alana Regier

Interior Design

Ryan Huston

Assistant Architect

Scott Watson

Landscape Architect

Sherri Guretzki

Project Administration

Justin Dyck

Resource Architect

Mohamed Ahmed

Landscape Designer

other projects

Featured Items